Creatie(f) digitaal dankzij AI

In het kader van het stukje ‘Creatie(f) met AI’ zullen we ons verdiepen in het gebruik van twee bijzondere hulpmiddelen: CANVA en SUNO. Met CANVA zetten we de kracht van artificiële intelligentie in om visueel aantrekkelijke content te creëren. Dit platform biedt uitgebreide mogelijkheden voor het ontwerpen van beeldmateriaal, van infographics tot presentaties en sociale media posts, allemaal verrijkt met AI-gestuurde ontwerpfuncties. Hierdoor wordt het eenvoudiger dan ooit om professioneel ogend materiaal te maken dat de aandacht van je publiek vasthoudt.

Daarnaast introduceren we SUNO, een innovatief hulpmiddel dat tekst, zoals gedichten, songteksten en andere geschreven uitingen, omzet in audio. SUNO’s AI-gestuurde stemtechnologie biedt een nieuwe dimensie aan de manier waarop we met tekst omgaan, door geschreven woorden tot leven te brengen met een reeks van expressieve en natuurlijk klinkende stemmen. Dit maakt het mogelijk om een diepere emotionele connectie met de inhoud te creëren en biedt een unieke manier om literaire werken en andere teksten toegankelijker te maken voor een breder publiek.

CANVA (for education)

CANVA, een populair ontwerpprogramma, is verrijkt met verschillende AI-gedreven functies die het creëren van visuele content aanzienlijk vereenvoudigen en verbeteren. Deze tools bieden leerkrachten een krachtig arsenaal om lesmateriaal aantrekkelijker en effectiever te maken.

MAGIC WRITE

Met MAGIC WRITE zet CANVA AI in om tekstueel inhoud te genereren. Leerkrachten kunnen eenvoudig een onderwerp of een paar steekwoorden invoeren, waarna MAGIC WRITE suggesties doet voor relevante teksten, van titels en opsommingen tot hele paragrafen. Dit versnelt het proces van contentcreatie aanzienlijk en biedt inspiratie voor lesmaterialen, presentaties, en opdrachten.

AI-Gedreven Afbeeldingen en Video’s

CANVA’s AI-functies strekken zich ook uit tot het maken van afbeeldingen en (momenteel heel korte) video’s. Leerkrachten kunnen AI gebruiken om op maat gemaakte illustraties en visuele elementen te creëren die perfect aansluiten bij hun lesmateriaal. Dit is bijzonder waardevol voor het visualiseren van complexe concepten of het toevoegen van een visuele flair aan lesmateriaal. Daarnaast maakt de AI-gedreven videofunctie het mogelijk om met minimale inspanning boeiende en educatieve video’s te produceren.

MAGIC GRAB

MAGIC GRAB is een andere indrukwekkende functie die het mogelijk maakt om foto’s te manipuleren met behulp van AI. Met deze tool kunnen leerkrachten elementen binnen foto’s selecteren, bewerken of verwijderen, waardoor ze de perfecte afbeelding kunnen creëren zonder de noodzaak voor complexe fotobewerkingssoftware. Dit is ideaal voor het aanpassen van afbeeldingen aan specifieke onderwijsbehoeften of voor het creëren van unieke visuele content die de aandacht van studenten trekt.

Overige AI-Toepassingen

CANVA omvat nog meer AI-toepassingen, zoals het automatisch aanpassen van ontwerpen aan verschillende formaten en platforms, het genereren van kleurenschema’s op basis van geüploade afbeeldingen, en het aanbevelen van ontwerpelementen die passen bij de ingevoerde content. Deze tools stellen leerkrachten in staat om met minimale inspanning professioneel ogende materialen te produceren, wat hen tijd bespaart die ze aan andere aspecten van hun lesgeven kunnen besteden.

Meerwaarde voor leerkrachten

Voor leerkrachten vertegenwoordigen de AI-functies van CANVA een significante meerwaarde. Ze bieden een eenvoudige en efficiënte manier om lesmateriaal te verrijken, het leerproces te ondersteunen met visuele en audiovisuele content, en de betrokkenheid en het begrip van studenten te vergroten. De intuïtieve interface en AI-gedreven hulpmiddelen maken van CANVA een onmisbare tool in de educatieve toolkit, waardoor leerkrachten meer tijd hebben om zich te concentreren op wat echt belangrijk is: lesgeven.

Voorbeeldje uit het leven gegrepen

Dit is het resultaat van AI gegenereerde content (tekst en beelden) die dan gegoten zijn in een verhalend Canva-jasje, meteen klaar voor af te printen in de juiste formaten. Uiterst geschikt om klasverhalen te maken, leerstof te visualiseren, leerlingen te enthousiasmeren (want ze sturen het verhaal zelf) enzovoorts. Dit kan in heel wat vakken, ongeacht de leeftijd van de leerlingen, ingezet worden om cursusmateriaal te verrijken en net die extra (gepersonaliseerde) toets te geven.

https://www.canva.com/design/DAF0IXo6MV8/zLEMOzahPHJKVHZrZrsIcw/view?utm_content=DAF0IXo6MV8&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

SUNO

SUNO is een geavanceerde AI-tool speciaal ontworpen om (creatief) tekst om te zetten in audio, met mogelijkheden die bijzonder waardevol zijn in een educatieve context. Deze tool biedt een unieke functie, met name de ‘Create‘ modus en binnen deze modus de ‘Custom‘ optie, waarmee gebruikers tekst kunnen transformeren in op maat gemaakte audiocontent, inclusief liedjes. Dit opent nieuwe deuren voor het onderwijs, van het personaliseren van lesmateriaal tot het creëren van een boeiende leeromgeving.

Custom Mode voor educatieve Ccontent

Met de ‘Custom’ modus in SUNO kunnen leerkrachten en educatieve contentmakers tekstuele input omzetten in audio met een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden. Dit kan variëren van gedichten en verhalen tot educatieve informatie en instructies, die allemaal worden omgezet in boeiende audiocontent.

Liedjes op maat van Scholen, klasgroepen, leerlingen, …

Een van de meest opmerkelijke functies is het vermogen om liedjes te creëren die afgestemd zijn op de behoeften van scholen en klasgroepen. Leerkrachten kunnen tekstuele input zoals schoolliederen, educatieve rijmpjes of belangrijke lesconcepten invoeren en SUNO zal deze omzetten in melodieuze en memorabele liedjes. Dit kan de schoolgeest versterken, het leren van complexe onderwerpen vereenvoudigen en een leuke, muzikale component aan de lesdag toevoegen.

Personalisatie voor individuele leerbehoeften

De ‘Custom’ modus biedt ook de mogelijkheid om content te personaliseren voor individuele leerlingen of specifieke onderwijsbehoeften. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor het ondersteunen van leerlingen met verschillende leerstijlen, het bieden van extra hulp aan leerlingen die moeite hebben met bepaalde onderwerpen, of het vieren van de unieke bijdragen van elke leerling aan de klas.

Meerwaarde voor leerkrachten

De inzet van SUNO in het onderwijs biedt verschillende voordelen:

  • Verhoging van de Betrokkenheid: Het omzetten van tekst in liedjes of boeiende verhalen kan de aandacht van leerlingen vasthouden en hun interesse in het onderwerp vergroten.
  • Ondersteuning van Diverse Leerstijlen: Audiocontent kan een effectieve leerhulp zijn voor auditieve leerlingen en kan de toegankelijkheid van lesmateriaal voor leerlingen met leesproblemen of visuele beperkingen verbeteren.
  • Creativiteit en Innovatie: Het aanmoedigen van leerkrachten en leerlingen om zelf content te creëren, stimuleert creativiteit en innovatief denken.
  • Emotionele Connectie: Muziek en verhalen kunnen een emotionele dimensie aan het leren toevoegen, wat het onthouden van informatie kan vergemakkelijken.

SUNO’s ‘Custom’ modus biedt een krachtig middel voor het verrijken van het onderwijs met gepersonaliseerde, boeiende en educatieve audiocontent. Deze tool kan een sleutelrol spelen in het moderniseren van lesmethoden en het creëren van een dynamische en inclusieve leeromgeving.

Voorbeeldje uit het leven gegrepen

Dit is het bescheiden resultaat van 5 minuten werk. Door gebruik te maken van Magic Write in canva (of andere AI’s zoals Gemini of chatGPT) maak je op basis van een prompt een gedicht of songtekst. Deze tekst kopieer je dan naar SUNO, je kiest het gewenste genre en je laat de AI het werk doen. Het resultaat is vaak (niet altijd 🫣) geweldig. Een voorbeeldje uit het leven gegrepen… Het CVO Focus lied 🤩

Dit krijg je als resultaat mét een op maat gemaakte afbeelding, de songtekst en een video of audio file om te gebruiken in de klas. Wedden dat je je leerlingen enthousiast krijgt!? 🙌