Krachtige digitale leeromgeving

Welkom op deze opleiding over Google Classroom! Als je je voelt zoals onderstaande op de afbeelding, gene paniek

In deze opleiding gaan we aan de slag met de absolute basics dus wees gerust, met tijd en boterhammen komen we er wel. 😉

Google?

Ja, google! Google is al jaren een toonaangevende speler op de onderwijsmarkt. Naast heel wat nuttige, vaak gratis, software (denk aan Google doc’s bijvoorbeeld) en hardware (denk aan Chromebooks bijvoorbeeld) hebben ze een hele poos geleden daar Google Classroom ontwikkeld. Als we even uitzoomen dan zien we volgende beeld opduiken als het gaat over Google technologie in ons onderwijs.

Zoals je ziet zijn er heel wat kleinere deeltjes die allen bijdragen tot het grotere geheel. Er zijn apps gericht op creatie, anderen eerder op samenwerken of verbinden, sommige gaan over controle maar waar we het in deze opleiding over hebben is over een applicatie die zijn thuis vindt onder de noemer toegang. Google Classroom beoogt een eenvoudig en faciliterend platform te zijn om in te zetten binnen onderwijs. En, weet je wat … ze slagen er wonderwel in!

Google Classroom dus… wat is het dan?

We gaan eens kijken…als we het moeten samenvatten in enkele zinnen dan krijg je dit:

Klinkt veelbelovend! We duiken er wat dieper in. Er zijn heel wat Google apps die op zich apart al heel goed functioneren en nuttig zijn. Denk aan het maken van een presentatie in Google Slides, het maken van een opstel in Google Doc’s of het samenwerken op een Google Jamboard (wat trouwens een aanrader is ;)).

Waar al deze apps samenkomen is in Google Classroom. Deze applicatie is er, met andere woorden, eerder op gericht om vlot te kunnen organiseren, communiceren en om je hele lespraktijk (moest je dat wensen) te digitaliseren.

Als je veel met Google werkt dan werk je misschien best op een chromebook. Dit is echter geen vereiste! Internettoegang en een eenvoudige browser maken het mogelijk om op elk apparaat te werken. Je kan dus aan je klasgroepen (zien we straks wel :)) van eender waar en van op eender welk toestel. Handig als je het mij vraagt! Dus ja, het is inderdaad een krachtig stukje software met heel wat potentieel nut voor jou als leerkracht!

Allrighty then… let’s go!

Juist! Voor we verder gaan open je best een chrome-browser om in te loggen op je googleaccount.

Heb je een chromebook? Neem dan gerust die bij de hand en log in! Hoe dan ook kan je best meedoen… dan heb je het letterlijk en figuurlijk in de vingers. 🙂

Dus eerst inloggen op je eigen account en dan kan je surfen naar: https://classroom.google.com/. Of als je heel vertrouwd bent met de Google omgeving kan je er ook geraken via de wafel.

Gelukt? Was het een lekkere wafel? Goed zo! Het eerste stukje zit erop, we gaan verder naar het echte werk, lesgroepen!