Enkele praktische ICT-hulpmiddelen om dit doel te bereiken

Google Slides of Powerpoint

Google Slides en/of Powerpoint is een krachtig hulpmiddel om presentaties te maken die tekst en beeld combineren. Het is eenvoudig te gebruiken en biedt veel mogelijkheden om je lessen visueel aantrekkelijk te maken.

Meer info: Google Slides: https://www.google.com/slides/about/
Meer info: PowerPoint: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/powerpoint

Voorbeeld in het basisonderwijs

In het basisonderwijs kun je Google Slides of Powerpoint gebruiken om interactieve lessen te maken met veel afbeeldingen en korte tekstfragmenten. Dit helpt jonge leerlingen om de inhoud beter te begrijpen en te onthouden.

Voorbeeld in het secundair onderwijs

In het secundair onderwijs kun je Google Slides of Powerpoint gebruiken om diepgaande presentaties te maken met grafieken, diagrammen en ondersteunende afbeeldingen. Dit maakt complexe informatie toegankelijker voor oudere leerlingen.

Canva

Canva is een online tool waarmee je eenvoudig visueel aantrekkelijke materialen kunt maken, zoals posters, infographics en presentaties. Het biedt veel sjablonen en grafische elementen om je te helpen bij het combineren van tekst en beeld.

Meer info: Canva: https://www.canva.com/

Voorbeeld in het basisonderwijs

Gebruik Canva om kleurrijke infographics te maken die helpen bij het uitleggen van basisconcepten. Bijvoorbeeld een poster met afbeeldingen en woorden om de verschillende seizoenen uit te leggen.

Voorbeeld in het secundair onderwijs

In het secundair onderwijs kun je Canva gebruiken om gedetailleerde infographics te maken over complexere onderwerpen, zoals de celstructuur of historische gebeurtenissen, die tekst en beeld combineren voor een beter begrip.

Edpuzzle

Edpuzzle is een tool waarmee je interactieve video’s kunt maken door quizzen en notities toe te voegen aan bestaande video’s. Dit helpt om leerlingen actief betrokken te houden en hun begrip te testen.

Meer info: Edpuzzle: https://edpuzzle.com/

Voorbeeld in het basisonderwijs

Gebruik Edpuzzle om video’s te maken waarin je vragen toevoegt over de inhoud. Bijvoorbeeld een natuurvideo waarin je tussendoor vragen stelt om te controleren of de leerlingen begrijpen wat er wordt uitgelegd.

Voorbeeld in het secundair onderwijs

In het secundair onderwijs kun je Edpuzzle gebruiken om complexe video’s te verrijken met quizvragen en extra uitleg. Dit kan helpen om moeilijke concepten beter te laten landen bij de leerlingen.

Hieronder kan je verder doorklikken voor wat meer uitleg over deze handige ICT-tools. Voor we hiermee verder gaan deel ik graag nog wat extra info met jou over deze bouwsteen:

Wijze Lessen Podcast:

  • Aflevering 5 van de Wijze Lessen Podcast bespreekt de vierde didactische bouwsteen: combineer woord en beeld.
  • Link naar de podcast: Wijze Lessen Podcast

Vorming en Webinars bij Thomas More:

Canva – Educatieve presentaties, infographics, video’s:

  • Canva biedt een breed scala aan sjablonen voor educatieve presentaties. Deze kunnen je helpen bij het creĆ«ren van visueel aantrekkelijke en informatieve lessen.
  • Link naar sjablonen: Canva Education Templates

    Deze bronnen bieden je nuttige materialen en voorbeelden om het combineren van woorden en beelden in je lessen te integreren, met specifieke sjablonen binnen Canva om je te helpen.

    Hoofdstuk inhoud
    0% voltooid 0/3 stappen